Wypełnij ankietę

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Instytucja Zarządzająca- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

AKTUALNOŚCI « Powrót


Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - finał regionalny w Częstochowie 20.06.2015 r.

2015-04-24 14:18

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Częstochowie zapraszają do udziału w XV edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych,  osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną   z ustawodawstwem unijnym.

Na przestrzeni lat konkurs zaktywizował lokalne samorządy, społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności jako elementu rozwoju regionu.   

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających wymagane  kryteria.

W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody „Perła 2015”, wręczonej  podczas Wielkiego Finału Konkursu  w czasie trwania Targów  „Smaki Regionów” w Poznaniu w dniu 20 września (niedziela) 2015 roku.

Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się  20 czerwca  w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 29 maja br. Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

  1. Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki,  ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice

lub

  1. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, ul. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa

 

W załączeniu znajduje się regulamin oraz formularze zgłoszeń.



Załączniki:

 Zgloszenie-produkt-2015.docx  Zgloszenie-potrawa-2015.docx  Regulamin-nkd-produkt.doc  Regulamin-nkd-gastronia.doc

« powrót

Mapa projektów LEADER
PROW 2014-2020

mapka_pointer Cieszyńska Kraina Brenna Goleszów Dębowiec Skoczów Hażlach Zebrzydowice Strumień Chybie Ustroń Wisła Istebna Szczyrk


Mapa projektów LEADER
PROW 2007-2013

old_mapka_pointer Cieszyńska Kraina Brenna Goleszów Dębowiec Skoczów Hażlach Zebrzydowice Strumień Chybie

Statystyka

Wszystkich odwiedzin: 1343739
Dzisiaj: 62
W tym tygodniu: 980
W miesiącu: 3445