Wypełnij ankietę

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Instytucja Zarządzająca- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

AKTUALNOŚCI « Powrót


XVI edycjia regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

2016-05-05 14:40

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Częstochowie zapraszają do udziału w XVI edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych,  osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną   z ustawodawstwem unijnym.

Na przestrzeni lat konkurs zaktywizował lokalne samorządy, społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności jako elementu rozwoju regionu.   

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających wymagane  kryteria.

W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody „Perła 2016”, wręczonej  podczas Wielkiego Finału Konkursu  w czasie trwania Targów  „Smaki Regionów” w Poznaniu w dniu 25 września (niedziela) 2016 roku.

Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się  18 czerwca  w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 30 maja br. Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

  1. Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Turystyki i Sportu,  ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice lub
  1. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, ul. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa


Załączniki:

 Zgloszenie-produkt-2016.docx  Zgloszenie-potrawa-2016.docx  Regulamin-nkd-produkt-01.doc  Regulamin-nkd-gastronia-1.doc

« powrót

Mapa projektów LEADER
PROW 2014-2020

mapka_pointer Cieszyńska Kraina Brenna Goleszów Dębowiec Skoczów Hażlach Zebrzydowice Strumień Chybie Ustroń Wisła Istebna Szczyrk


Mapa projektów LEADER
PROW 2007-2013

old_mapka_pointer Cieszyńska Kraina Brenna Goleszów Dębowiec Skoczów Hażlach Zebrzydowice Strumień Chybie

Statystyka

Wszystkich odwiedzin: 1342001
Dzisiaj: 49
W tym tygodniu: 544
W miesiącu: 5439