AKTUALNOŚCI
Przerwa w pracy biura
2015-05-15 15:11Informujemy, iż w dniu 19.05.2015r., biuro LGD będzie zamknięte.
W razie potrzeby prosimy o kontakt telefoniczny 781 90 40 30.
Zaproszenie na Szkolenie
2015-05-04 09:27
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Śląskiego zaprasza na szkolenie dla beneficjentów oraz potencjalnych beneficjentów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Głównym celem szkolenia jest przekazanie informacji nt. analizy najczęściej pojawiających się błędów w procesie obsługi wniosków o przyznanie pomocy i o płatność, w tym z zakresu zamówień publicznych.
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
2015-04-29 12:10
Poszukujemy osób, które wraz z nami chciałyby zaprezentować swoje produkty lokalne, rękodzieło, warsztaty regionalne czy artystyczne podczas Targów „Atrakcje Regionów” w Chorzowie (22.05.-24.05.2015r.).
Bardzo prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przesłania go na nasz adres mailowy: biuro@cieszynskakraina.pl do dnia 15.05.2015r. Zastrzegamy sobie prawo wyboru najciekawszej wg. nas propozycji.
Załączniki:

Pierwsze spotkanie grupy roboczej ds.opracowania Lokalnej Strtegii Rozwoju na lata 2014-2020 za nami
2015-04-29 11:40
W dniu 28.04.2015r. w Miejskim Centrum Kultury „Integrator” odbyło się pierwsze spotkanie grupy roboczej ds. opracowania Lokalnej Strategii Rozwoju terenu LGD „Cieszyńska Kraina” na okres programowania 2014-2020.
Podczas spotkania omówiono m.in. następujące kwestie:
- zapisy ustawy o Rozwoju Lokalnym Kierowanym przez Społeczność(RLKS) – przedstawienie założeń podejścia LEADER, definicja obszaru wiejskiego, cele i priorytety które mogą być realizowane z wykorzystaniem RLKS, rola LGD.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - finał regionalny w Częstochowie 20.06.2015 r.
2015-04-24 14:18
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zapraszają do udziału w XV edycji regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną z ustawodawstwem unijnym.